Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Niezijl. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 18 februari t/m 3 juli 2022
Bitterzoet Erfgoed; kunst in de Akerk

Bitterzoet Erfgoed; kunst in de Akerk

18 februari start de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed in Groningen. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Binnen deze manifestatie opent de Stichting Oude Groninger Kerken een tentoonstelling in de Akerk met speciaal voor de manifestatie gemaakte kunstwerken. Deze tentoonstelling is samengesteld onder leiding van gastcurator Ricardo Burgzorg.

Vier kunstenaars hebben voor deze tentoonstelling kunstwerken gemaakt: Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu. Zo heeft de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Aimée Terburg in het koor van de kerk een ruimtelijke installatie van doeken op hoge, verticale constructies gemaakt. Hierin verbeelden steeds veranderende kleuren en patronen op abstracte wijze het tweeledige van het slavernijverleden. De Antilliaans-Surinaamse kunstenaar Faisel Saro realiseerde een installatiekunstwerk in de sacristie, waarin tekenkunst en projectie samenkomen. In zijn kunstwerk stelt Saro het grote belang van het winti-geloof voor het verzet tegen de slavernij en de verhouding tot het christendom centraal. De Nederlands-Molukse kunstenaar en social designer Esli Tapilatu geeft in zijn kunstwerk een visuele interpretatie van wat er 'geestelijk' gebeurde toen de Nederlanders voor het eerst naar de Molukken kwamen. In deze visuele interpretatie verweeft hij wat de bijbel vertelt over hoe om te gaan met zonde en onrecht en trekt hij de koloniale geschiedenis naar het heden.

Wandkleed
Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door de Nederlands-Surinaamse illustrator en beeldmaker Hedy Tjin. Met een enthousiaste groep vrijwilligers, met kennis en kunde op het gebied van textiele werkvormen, wordt live gewerkt aan dit kunstproject.

Reserveren
Reserveer je tickets en tijdslot voor een bezoek aan 'Bitter Zoet' online, via knop tickets. De tentoonstelling is te bezoeken woensdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00.

Foto: detail wandkleed Hedy Tjin en logo Bitterzoet erfgoed

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Woensdag tm zondag 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50
Zondag 8 mei t/m 31 juli 2022
Expositie Tjitske Dijkstra - Een zee van tijd

Expositie Tjitske Dijkstra - Een zee van tijd

Toen Tjitske Dijkstra (1962) in mei 2015 in een kringloopwinkel een paar borduurschilderijen naast elkaar zag hangen, was zij gelijk verkocht. Ze voelde met hoeveel liefde en aandacht deze borduurwerken waren gemaakt en werd gepakt door de intense kleuren die in menig schilderij terugkomen.

Ze vindt het niet terecht dat de borduurwerken afgedaan worden als ouwerwets en achterhaald en dan afgedankt naar de kringloop worden gebracht.

Sindsdien verzamelt ze tweedehands borduurwerken met het voornemen ze nieuw leven in te blazen en de borduurwerken van hun stoffig imago af te helpen. Ze bekleedt er stoelen en banken mee, maar maakt er ook onder andere jassen, jurken en tassen van. Op die manier geeft ze het respect terug aan de mensen die deze borduurwerken hebben gemaakt.
Tjitske Dijkstra componeert nieuwe beelden met veelal dezelfde borduurwerken, die vaak verschillend zijn in maat materiaal en uitvoering.

In september 2021 is zij gestart met de Kunstacademie Friesland. Zij probeert de geleerde technieken in praktijk te brengen en te combineren. Dit maakt dat zij creatiever en vrijer wordt in haar werk. Haar ideeën zijn talloos.

Na haar succesvolle tentoonstelling in Borg Verhildersum vorig jaar, laat Tjitske dit jaar werk zien in de kerk van Vierhuizen, waarbij ze gebruik o.a. borduurwerken met een bijbels thema.

Locatie Vierhuizen: Hoofdstraat 26
Lees meer
Zondag 15 mei t/m 26 juni 2022
Glaskunst van George Hemeler

Glaskunst van George Hemeler

De lente is weer begonnen en dat betekent de start van een nieuwe serie exposities in het kerkje in Noordwijk. De Groningse beeldend kunstenaar George Hemeler is dit seizoen de eerste exposant.

George werkt al ruim tien jaar met glas. Hij bekwaamde zich onder andere in koperfolie techniek (Tiffany) en glas in lood, maar legde zich de laatste jaren vooral toe op glasfusie: het versmelten van glas tot schalen en andere objecten. Bezoekers kunnen verschillende van zijn creaties komen bewonderen in de sfeervolle ambiance van het middeleeuwse kerk.

De expositie wordt gehouden tussen 15 mei en 26 juni en is elke zondagmiddag van 14.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

Locatie Noordwijk: Westerweg 2
Tijd Elke zondagmiddag in deze periode 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 10 juni t/m 14 augustus 2022
Beelden van Marian Vlierhuis 'Bewustwording'

Beelden van Marian Vlierhuis 'Bewustwording'

Marian Vlierhuis 'Ik kwam in contact met beeldhouwen tijdens mijn burn-out periode. Diep van binnen wist ik dat bewerken van steen bij me past en dat ik dit ooit wel eens zou willen doen. Ooit was nu aangekomen …..

Vanaf het begin kon ik mijn gevoelens tot uiting brengen door te hakken, te raspen, te schuren….… te kijken en voelen …. de steen te volgen.

Van te voren weet ik vaak niet wat ik ga maken.. Ik maak contact met de gekozen steen en volg mijn gevoel. De steen wijst me als het ware de weg. De steen laat me ervaren en zien waar ik van binnen mee worstel. Er wordt me een spiegel voorgehouden. Steeds als een steen af is … is het een afronding van een proces waar ik doorheen gegaan ben. Mijn boosheid, de teleurstellingen, verdriet, overgave, geborgenheid, ontvangen en delen, bloei, doorbraak en verbinding. Kortom, de steen laat me zien wie ik ben.

Het beeldhouwen is een deel van mijn spirituele zoektocht geworden, waarin het beeld me steeds een deel van mijzelf toont.'

Kom naar de tentoonstelling “Bewustwording” van Marian Vlierhuis-Hoonhorst. Het is haar eerste tentoonstelling. Ze vindt het spannend om met eigen werk naar buiten te treden.

Locatie Zuurdijk: Hoofdweg 43
Prijs Toegang gratis
Lees meer

26

june
High tea met duo Despejado

High tea met duo Despejado

Duo Despejado wordt gevormd door Alice van der Meer (fluit) en Michiel de Vries (gitaar, zang). De musici die hun sporen in de muziek verdienden, kennen elkaar sinds hun studietijd. Hun repertoire is breed, waarin ook klassieke werken met Zuid-Amerikaans karakter zijn opgenomen. Tijdens de High tea serveren we heerlijke hapjes van eigen makelij.

Locatie Vierhuizen: Hoofdstraat 26
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00
Lees meer

26

june
Klezmer&Co

Klezmer&Co

Klezmer & Co brengt Jiddische muziek met een verhaal. De muziek is soms uitbundig, dan weer verstild en ingetogen en de Jiddische liederen zijn vaak heel poëtisch. Dit concert is een combinatie van het huidige programma met als thema ontheemd zijn en het verlangen naar een nieuw thuis, en een voorproefje van een nieuwe programma waarin Jiddische dichters en Joodse tradities een speciale plek hebben.

De groep bestaat uit vier muzikanten. Carla da Silva heeft zich verdiept in de Jiddische taal en cultuur. Zij zingt en verbindt de muziek door verhalen. Wim Lever is virtuoos op de accordeon en een meester in variatie en improvisatie. Violiste Marjolijn Mellema is gespecialiseerd in Oost Europese muziek, wat in haar meeslepende spel goed te horen is. Tenslotte zorgt Albert Bleeker met zijn tuba voor een solide basis en gevoelige lage melodieën.


Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

26

june
Jef Neve en Teus Nobel: ‘Tribute to Toots Thielemans&a

Jef Neve en Teus Nobel: ‘Tribute to Toots Thielemans&a

De Belgische pianist Jef Neve en de Nederlandse trompettist en flügelhornspeler Teus Nobel brengen een hommage in het kerkje van Feerwerd aan de in jazzlegende Toots Thielemans. Dit jaar zou Thielemans, beroemd om zijn ‘mondmuziekske’, 100 jaar geworden zijn.

Op geheel eigen muzikale wijze nemen Jef Neve en Teus Nobel het repertoire van Toots Thielemans onder handen, doorspekt met enkele mooie verhalen over hun eigen ervaringen met deze markante persoon.

Pianist Jef Neve is een van de meest succesvolle Belgische jazzartiesten van dit moment en geeft concerten over de hele wereld. Hij werkt al geruime tijd samen met top-trompettist Teus Nobel, die vorig jaar met zijn ‘Liberty Group’ voor een zeer enthousiast publiek nog optrad in Feerwerd.

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 15,00

1

july
Keti Koti Festival

Keti Koti Festival

Op vrijdag 1 juli wordt de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Wereldmuziek, kleuren en geuren staan deze dag centraal.

Naast het muziekprogramma kun je genieten van lekker eten van de kraampjes van de International Foodmarket. De Hindoestaanse, Antiliaanse, Creoolse en Javaans-Indische keuken zijn vertegenwoordigd.
Kotomisi’s fleuren deze dag extra op met hun traditionele Creoolse kleding.

Muziek
THE LDE Tribute to Lucky Dube (Suriname)
Hello Hello (Gambia)
DJ Steven (Gambia)
Sometimes (Kaseko, Amsterdam)

Toegang
12.00 - 20.00 uur gratis toegang
20.00 - 01.00 uur tickets € 10,00 verkrijgbaar bij Plato of ticketmaster.
Aan de deur € 12,50

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd 12:00 - 01:00 uur
Prijs Toegang gratis

1

july
Compleet klavecimbelwerk van Bach door Robert Koolstra

Compleet klavecimbelwerk van Bach door Robert Koolstra

Klavecinist en artistiek leider Robert Koolstra is de uitdaging aangegaan om het hele klavecimbelwerk van J.S.Bach te gaan uitvoeren. Deze uitvoeringen vinden plaats in kleine oude kerkjes op het Groninger platteland waar normaal (bijna) geen concerten zijn. Het klavecimbel is bij uitstek een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch interessante ruimtes. Het uitvoeren van het hele klavecimbelwerk is een meerjarenplan (ca.20 concerten). Ga je mee op avontuur met Bach door het Groninger land?

Programma
Toccata e-moll Bwv 914 Preludium & Fuga a- moll Bwv 865 Preludium & Fuga D-dur Bwv 874 Concerto d-moll (naar Marcello) Bwv 974 Preludium & Fuga f-moll Bwv 857 Preludium & Fuga c-moll Bwv 847 Engelse suite in g-moll Bwv 808

Locatie Leermens: Fransumerweg 4,
Den Ham
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Vrijdag 1 juli t/m 31 juli 2022
Expositie Hilda Ham en Wim de Boer

Expositie Hilda Ham en Wim de Boer

In de maand juli kun je in de Jacobuskerk van werken bewonderen van weefster Hilda Ham en Keramist Wim de Boer. Geïnspireerd door het Groningerland met wierden en het wad.

Locatie Zeerijp: Borgweg 11
Prijs Toegang gratis